אוכל למוח ולנפש - כך אכילה מודעת משפיעה על המוח והנפש
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מודעים להשפעת התזונה על הגוף, אבל האמת היא שתזונה נכונה משפיעה עלינו בצורה הרבה יותר רחבה. היא משפיעה על היכולת להירגע, להתרכז, לישון ואפילו על מידת האושר שלנו
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מודעים להשפעת התזונה על הגוף, אבל האמת היא שתזונה נכונה משפיעה עלינו בצורה הרבה יותר רחבה. היא משפיעה על היכולת להירגע, להתרכז, לישון ואפילו על מידת האושר שלנו. מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על קשר הדוק בין תזונה לבין תפקוד מנטלי ורגשי. ירקות ירוקים, לדוגמא, לא רק שומרים על מערכת החיסון, הם גם מרגיעים. אגוזים לא רק משביעים, הם גם מחזקים את המוח.
בכתבה הזו נצלול לתוך החיבור המרתק שבין הנפש, המיינד והתזונה. נבין איך בחירות תזונתיות משפיעות על הבריאות הנפשית שלנו, נלמד אילו מאכלים כדאי לשלב ואיך עושים שינוי תזונתי שהוא לא מלחיץ, אלא דווקא מהנה.
תזונה שמשפיעה על המוח
המוח שלנו זקוק לתזונה איכותית לא פחות מהלב או השרירים. מדובר באיבר שדורש שומנים טובים, חלבונים איכותיים, ויטמינים ומינרלים כדי לפעול בצורה אופטימלית. אבוקדו למשל נחשב למזון-על למוח. הוא עשיר בשומנים חד-בלתי רוויים, מסייע לשיפור הריכוז ותורם לתחושת שובע ממושכת. אפשר לשלב אותו בסנדוויץ’ של הבוקר או כסלט לצד ארוחת הצהריים. דגים שומניים כמו סלמון, טונה ומקרל מספקים אומגה 3, חומצת שומן שתורמת לתקשורת בין תאי העצב במוח. אם קשה לשלב דגים בארוחה יומית, אפשר להתחיל מיום קבוע בשבוע שבו מכינים פילה סלמון בתנור עם ירקות.
מאכלים שעוזרים לבריאות הנפשית
שוקולד מריר, לא החטיפים הממותקים, אלא באמת מריר כלומר מעל 70%, עשיר בנוגדי חמצון שמסייעים לשחרור סרוטונין. לא סתם קובייה או שתיים אחרי הארוחה יכולות לרומם את הרוח ולתת בוסט של אנרגיה, פעמים רבות הרבה יותר מכוס קפה. ירקות ירוקים כהים כמו ברוקולי, קייל ותרד הם דרך מצוינת להזין את מערכת העצבים. הם עשירים, בין היתר, במינרל חשוב בשם מגנזיום, חומר חיוני להרפיית שרירים, וויסות מערכת העצבים, שיפור איכות השינה ותפקוד תקין של הלב והמוח.
שינוי קטן, השפעה גדולה
תזונה נכונה למוח ולנפש לא חייבת להיות דיאטה קפדנית או מעבר מיידי לתפריט של נזירים. זה יכול להתחיל מהחלטות קטנות: להוריד את כמות השתייה המתוקה ולבחור מים עם נענע או לימון, להעדיף לחם מלא על פני לבן, או להכניס יום אחד בשבוע בלי בשר, יום של קטניות, ירקות ודגנים.
זה לא הכל או כלום. גם אם יום אחד אכלתם ג’אנק, זה לא אומר שכל המאמצים הלכו לפח. אבל כשאתם אוכלים משהו לא בריא נסו לשים לב איך זה משפיע על מצב הרוח שלכם ועל בהירות המחשבה.
כך תכניסו לחיים שינוי תזונתי שישפיע על הנפש והמוח
שינוי תזונתי לא חייב להיות קיצוני או מעייף, מספיק להתחיל בצעדים קטנים אבל עקביים. ההשפעה על הנפש והמוח יכולה להיות עמוקה, לפעמים אפילו מפתיעה. התחילו בבחירה אחת ביום: להחליף חטיף מתועש בפרי טרי, להוסיף חופן אגוזים לשגרה, או פשוט לשתות יותר מים.
נסו לאכול בלי הסחות דעת: בלי טלוויזיה, בלי טלפון. תנו למוח להיות נוכח בזמן האוכל. זה נשמע פשוט, אבל התחושה אחרי ארוחה מודעת היא תחושה נהדרת. המוח רגוע יותר, מערכת העיכול משתפת פעולה, ויש פחות צורך בחטיף מיותר חצי שעה אחר כך. בנוסף, אל תחפשו שלמות. הגוף והמיינד לא צריכים תפריט מושלם, הם רק צריכים יחס רציני, התמדה ואכילה חכמה שמכבדת את הצרכים האמיתיים שלנו.
לסיכום, אוכל טוב לא נועד רק להזין אותנו, הוא מחבר אותנו לעצמנו, גורם לנו להרגיש טוב בגוף ובנפש ומשפיע בצורה ישירה על תפקודי המוח שלנו. אוכל הוא חלק מהחיים, מהחגים, מהזיכרונות, מהשגרה. כשהוא גם טעים, גם בריא וגם תורם לאיזון רגשי, הוא מזין אותנו באמת, בצורה הוליסטית, חכמה ויעילה. בצורה שתורמת לאיכות החיים שלנו באופן משמעותי.
דברו איתנו ב | |
רוצים עוד פרטים? כנסו! |